tweede graad - Zorg en welzijn
Een richting voor wie met hoofd, hart en handen wil zorgen
In de richting zorg en welzijn staat de mens centraal. Leerlingen leren zorg dragen voor zichzelf én voor anderen, met aandacht, respect en verbondenheid. We vertrekken vanuit de thuiscontext: daar waar zorg het meest voelbaar en betekenisvol is.
Deze praktische opleiding legt de nadruk op sociale en communicatieve vaardigheden. In een veilige leeromgeving oefenen we hoe je echt kan afstemmen op anderen, luisteren met aandacht en zorgzaam handelen.
Onze leerlingen verdiepen zich in de ontwikkeling van de mens, van kind tot oudere, en leren omgaan met een samenleving die rijk is aan diversiteit. Ze ontdekken hoe gezondheid verder gaat dan het lichaam alleen – en ook ritme, omgeving en innerlijk evenwicht omvat.
Ze verwerven basiskennis van anatomie en fysiologie en leren zowel directe zorg (zoals persoonlijke verzorging) als indirecte zorg (zoals voeding bereiden, boodschappen doen of een huishouden ondersteunen) op een vakkundige manier toepassen.
We leren vooral door te doen: via levensechte opdrachten, praktijklessen en begeleide stages. Zo ontwikkelen leerlingen fijne motoriek, zelfstandigheid en het vermogen om effectief te handelen in concrete situaties.
Reflectie is een belangrijk onderdeel van het leerproces. Leerlingen worden gestimuleerd om stil te staan bij hun denken, voelen en handelen – en zo te groeien in zelfinzicht, menselijkheid en verantwoordelijkheid.
Zorg en welzijn is een richting voor wie betekenisvol werk wil doen. Voor wie zorg wil dragen, op een manier die ook zichzelf voedt.
derde graad - Basiszorg en ondersteuning
Een richting waar zorg, menselijkheid en praktische vaardigheden samenkomen
Basiszorg en ondersteuning is een warme, praktijkgerichte opleiding voor jongeren die vanuit aandacht en betrokkenheid willen zorgen voor anderen. In deze richting ontwikkel je niet alleen de vaardigheden die nodig zijn in de zorg, maar groei je ook als mens.
We vertrekken vanuit een holistische kijk op de mens: lichamelijk, sociaal en innerlijk welzijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zorg verlenen is dus méér dan taken uitvoeren – het vraagt om echt aanwezig zijn, met hoofd, hart en handen.
Je leert zorg dragen voor het dagelijks leven: gezonde en evenwichtige maaltijden bereiden, zorgen voor een ordelijke en aangename leefomgeving, ondersteuning bieden bij persoonlijke zorg en hygiëne. Daarbij ontdek je hoe belangrijk ritme, rust en aandacht zijn voor het welzijn van mensen.
Er is veel ruimte voor sociale en communicatieve vaardigheden. In elke zorgsituatie is de ontmoeting centraal: leren luisteren, afstemmen, nabij zijn. Je oefent hoe je je eigen kracht inzet om een ander tot bloei te laten komen – zonder jezelf te verliezen.
Ook creativiteit krijgt een plek: via animatie- en vrijetijdsactiviteiten leer je inspelen op de noden en talenten van mensen in verschillende levensfasen. Zo ervaar je hoe zorg ook levensvreugde en verbondenheid kan brengen.
Basiszorg en ondersteuning is een richting voor wie wil zorgen vanuit een diepere betrokkenheid. Je leert niet alleen goede zorg geven, je leert vooral een mens te zijn waarop anderen kunnen vertrouwen.
Wat na onze opleiding?
Na het 6de jaar behalen de leerlingen een diploma secundair onderwijs, onderwijskwalificatie 3. Dit geeft toegang tot specifieke graduaatsopleidingen (HBO5), maar geen toegang tot professionele bachelors of hoger.