Geschiedenis

In een herenhuis in de Kolveniersvest begon onze basisschool in 1974. 

Al snel werd de beschikbare ruimte te klein, zodat de school in 1977 verhuisde naar een boerderij met bijgebouwen en een boomgaard in de Mallekotstraat.
Op dat moment kreeg de basisschool ook haar naam: “De Sterrendaalders”.

In september 1987 is onze eerste bovenbouwklas (klas 9) van start gegaan..

De bovenbouw verhuisde in 1992 uit zijn noodlocatie naar de vrijgekomen boerderij en vormde nu voor het eerst een geheel op één plaats. De boomgaard werd het toneel van fysica- en chemieproeven in open lucht en stemmige poëzieavonden en andere feestelijkheden.

Einde 1997 werden de handen in elkaar geslagen zoals nooit tevoren. Ouders, personeel, leerlingen, sympathisanten, … bouwden onder begeleiding een unieke thuis voor de middelbare school.
In juni 1999 werd de boerderij ontruimd naar diverse tijdelijke opslagruimten en leefde de school in een sfeer van herinneringen aan de mooie tijd in de boerderij die nu definitief werd gesloten. 


In september 1999 werden 4 klaslokalen en een secretariaat in gebruik genomen op de eerste verdieping van de nieuwbouw. Een jaar later, in september 2000, verhuisden de bovenbouwers naar hun definitieve gelijkvloerse klaslokalen. En nog steeds krijgt het gebouw meer vorm, meer uitstraling, meer afwerking en meer architecturale aandacht.

Na een publiekspeiling kreeg onze middelbare school in november 2021 een nieuwe naam, nl. De Populier.

De keuze voor een boom past voor onze school, sowieso voor de beroepsrichting hout maar ook in het geheel. We kunnen de karakterisering of vergelijking maken met het beeld en de boom die we meegeven met de leerlingen die aan onze school afstuderen. De karakterisering gebeurt in vergelijking met de eigenschappen van de leerling.

De populier heeft goede eigenschappen die passen als beeld voor onze school. De Populier is een boom die snel groeit, veel vocht opneemt uit de bodem en veelvuldig aangeplant werd in het Neteland. Hij levert relatief snel licht en bruikbaar, bewerkbaar hout. Past schoon in de rij van De Es en De Wilg, onze dichtstbijzijnde vestiging, waarmee we verdere samenwerking wensen op te bouwen. 

Met dankbaarheid wordt teruggekeken naar wat de pioniers – ouders, personeel en leerlingen – sinds 1974 hebben mogelijk gemaakt.