Arbeidsfinaliteit hout

We richten ons op leerlingen die zich aangesproken voelen door de concrete werkelijkheid en het eigen handelen. Kortom, de doeners. Daarnaast blijven ook de algemene & kunstzinnige vakken belangrijk in onze opleiding. Onze leerlingen hout zijn handvaardig, creatief, oplossingsgericht, nauwkeurig, ..

Binnen onze pedagogie vertaalt deze richting zich in het realiseren van projecten voor binnenschrijnwerk en interieur in massief hout en plaatmaterialen. Je ontwikkelt vaardigheden en leert denken in functie van een proces, de afwerkingsgraad en het eindresultaat.

 

In de 2de graad ligt de nadruk vooral op manuele basisvaardigheden dit om echt voeling te krijgen met het hout. Bovendien krijg je inzicht in constructies en leer je vakkundig omgaan met hout.
Je leert ook omgaan met basismachines, waarbij we veel aandacht schenken aan een veilige werksituatie.   

Je maakt onder leiding van de leraar concrete werkstukken, zoals een kleinmeubel, een gereedschapskoffer…
De mooie afgewerkte stukken gebruiken we op school of neem je mee naar huis.  

In de vorm van werkweken maak je voor de eerste keer kennis met de arbeidscultuur. In deze twee weken werk je samen met jouw klas en leerkracht een volledige week aan een groter project.

 

In de 3de graad breiden we jouw kennis en vaardigheden verder uit en wordt er sterk ingezet op machinaal werk.

Je loopt zes weken stage (in het 5de en 6de jaar) en je maakt kennis met de bedrijfscultuur van de houtsector. Ook in de 3de graad bieden we nog twee werkweken aan. Opnieuw begeleiden leraren de klassen bij het voltooien van een groter project.  

Instappen in onze 3de graad is geen vanzelfsprekendheid voor leerlingen die geen vooropleiding hout kregen

Je wordt omringd door leraren die expertise opdeden op de werkvloer en die jou met veel warmte en omhulling helpen zo zelfstandig mogelijk te worden. 

 

Wat na onze opleiding?

Na het 6de jaar behalen de leerlingen een  diploma secundair onderwijs, onderwijskwalificatie 3. Dit geeft toegang tot specifieke graduaatsopleidingen (HBO5), maar geen toegang tot professionele bachelors of hoger.   

In een 7de jaar Secundair-na Secundair kunnen leerlingen nog extra beroepskwalificaties behalen.

Door hun polyvalente opleiding wacht onze leerlingen een mooie toekomst op de arbeidsmarkt.